Månggifte

I Sverige är månggifte inte tillåtet, det är alltså bara en som kan vara fru. Men ingen hindrar ju någon man att bo och leva ihop med hur många kvinnor som helst – även om bara en kan kallas hans lagvigda fru. Så nog kan det fixas till alltid om någon man vill ha många kvinnor på samma gång. Sedan för att det skall bli rättvist mellar kvinnorna, så gör mannen klokast i att inte gifta sig med någon för gör han det får hon och barnen fördelar jämfört med de andra, om han t ex skulle dö.

Den muslimska feminist som skriver i SvD vill varken ha månggifte eller hårt knuten sjalett som döljer håret – i alla fall ser det ut så på bilden – och då blir man ju påmind om att det finns många olika riktningar av muslimer, så alla kan inte dras över en kam även om kanske de mer fanatiska nog syns mest.

Annonser

4 kommentarer »

 1. Sansear said

  förslaget är iofs ställt så att även kvinnor teoretiskt skulel kunna gifta sig med flera män. men hur många ställer hyptetiskt upp på det i verkligheten om det skulel genomföras? antagligen max en handfull. däremot när det gäller månggifte i islam så är det en del av sharia. i några av de mest sekulariserade muslimska länderna stödde ca 80 % sharia i valet. i sverige är det troligen fler av landets muslimer som skulel vilja ha denna lag då de faktiskt är mindre sekulariserade än i tex egypten/tunisien etc. muslimerna i sverige kommer främst från tex helt osekulariserade länder som afghanistan, somalia, irak etc. i praktiken blir det därmed en kraftfull hustruimport pga anhörighetsskäl. nästa intressanta sak som ingen nämnt är hur det hela gynnar människosmugglare. varföre smuggla hit kvinnor för prostitution när det är enklare att gifta sig med dem och ta hit dem helt lagligt.

  förslag om månggifte kan aldrig leda till annat än detta. dvs kraftig kvinnoförnedring och enklare människohandel

  intressant är förresten i sammánhanget att oerhört många muslimska kvinnor ställer upp på månggifte eftersom det står så i koranen

  • getsar said

   Muslimska kvinnor kan få inskrivet i äktenskapskontraktet att det inte skall vara månggifte, men hur ofta det sker har jag ingen aning om.

 2. FaniaF said

  Den dagen det är helt okej för kvinnor att gifta sig med flera män (som hon valt ut själv)…..den dagen kan vi ta diskussionen om månggifte …även i arabvärlden !

  • getsar said

   Lika för båda könen, jovisst självklart. Men om vi pratar om idag så är det lång väg dit tyvärr och de män som absolut vill kan ju komma undan idag, så diskussionen kunde handla om annat mer matnyttigt ….. om det nu öht är möjligt att diskutera för med fanatiker går det ytterst sällan att diskutera

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s