Ensamma äldre

Svt/Rapport har en artikel om ensamma äldre. Vet någon hur många ensamma äldre det finns? Antagligen många. Att ha barn och släkt är inte någon garanti för att inte vara ensam, de kan nämligen bo så långt borta att det blir för dyrt att ringa och alla är långt ifrån brevskrivare. Och så alla de som inte har kvar någon nära.

För att hitta ensamma äldre går det alltså inte att bara kolla om de har barn eller släkt, det behövs uppsökande verksamhet. I artiklen nämns att det finns sådan uppsökande verkasmhet i några kommuner. Det skulle finnas i alla kommuner.

Kanske tycker en del att det behövs inte någon sådan verksamhet, för det finns så mycket för äldre i form av föreningar och träffpunkter. Det finns det kanske också på sina ställen, men det är inte lätt för en ensam människa att ta sig samman och gå dit. Kanske har hon gjort försök att gå till sådant och då mötts av en massa snackande smågrupper som hon inte har styrka nog att slå sig in i. Kanske har hon också mötts av det kanske relativt vanliga  ”den stolen är min för den har jag haft i 10 år”. Det är i o f s inget med det, men för en ensam människa kan det kännas hårt och så drar hon sig undan.

Tillagt: Svt/Rapport har även en artikel där forskning talar för uppsökande verksamhet av äldre.

Andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s